Puškinovo nám. 2
Praha 6
160 00
tel: 233 339 794
e-mail
SPECIALIZOVANÁ ORDINACE PRO ONEMOCNĚNÍ ŽILNÍ
Vážení pacienti, jsme velmi potěšeni, že jste otevřeli naše stránky a chcete tak řešit Vaše zdravotní

čti více

O nemocech

křečové žíly

 
Křečové žíly, varixy nebo žilní městky jsou vakovitě rozšířené žíly, především na dolních končetinách. Typicky se projevují zvýšenou modrou žilní kresbou pod kůží a nevzhlednými uzly v místech průběhu žil.
 
Trocha historie
Žíly a tepny od sebe poprvé rozlišil už ve 3.století před naším letopočtem řecký lékař Herophilos. Z jeho anatomických prací později vycházel i velký Galén. Tmavou žilní krev vycházející z jater považoval za zdroj růstu a energie. Za moderního objevitele oběhového systému se považuje anglický lékař William Harvey. Pravdou však je, že jeho „objevu“, publikovanému počátkem 17. století, předcházela řada prací starověkých i středověkých lékařů. Přesný popis lidského krevního oběhu sepsal arabský lékař Ibn Nafis už v roce 1268.
 
Kapacitní funkce žil
Žíly přivádějí krev z Vašich tkání zpět k srdci. Transport krve ale není jedinou funkcí žil. Žilní systém je i důležitým rezervoárem. Za normálních okolností se v něm nachází až dvě třetiny celkového objemu krve. Tato tzv. kapacitní funkce je důležitá zejména v případě krvácení. Zásoby v žilním systému dokáží vyrovnat ztráty až čtvrtiny objemu krve, aniž by došlo k výraznějšímu omezení nebo narušení fungování Vašeho těla. Průměrná rychlost průtoku krve žilami je asi 80 milimetrů za sekundu. Pro srovnání, v aortě, největší tepně lidského těla, je rychlost průtoku krve asi čtyřnásobná.
 
Co jste možná netušili...
Problémy se žilami nejsou nijak vzácné. Podle některých statistik postihují každého pátého z nás. Udává se, že trápí častěji ženy než muže. Ovšem toto tvrzení může být zkreslené, podle některých lékařů za to může fakt, že ženy dbají o kosmetický vzhled svých nohou daleko více než muži a proto častěji navštěvují lékaře.  
 
Metody na odstranění křečových žil na končetinách jsou staré skoro 2 tisíce let. Odstranění rozšířených žil prováděl už v roce 45 před naším letopočtem římský lékař Cornelius Celsus. V 7. století našeho letopočtu se objevily snahy o podvaz velké žíly pod tříslem. O znovuobnovení slávy této metody se v 19. století zasloužil německý chirurg Friedrich Trendlenburg. Zákroky prováděné v 19. počátkem 20. století se čistě prakticky zaměřovaly na odstranění žilních městků, kosmetický efekt nebyl podstatný. Výsledek operace tak díky rozsáhlým a komplikovaným řezům vypadal často hůře než původní stav. Změnu přinesl až v druhé polovině 50. let 20. století švýcarský dermatolog R. Muller. Zdokonalil techniku odstranění varixů pomocí speciálních háčků a malých řezů. Je zajímavé, že podobný zákrok popisuje už ilustrovaná učebnice chirurgie pocházející z 16. století.
 
Chemická sklerotizace varixů se provádí od 30. let 20. století.
 
Jak vznikají...
Křečové žíly způsobuje porucha pevnosti žilní stěny. Vlivem tlaku krve uvnitř žíly se úseky s oslabenou stěnou rozšiřují. Tím dochází k poruše funkce žilních chlopní. Ty v rozšířených žilách nemohou plnit svoji úlohu „ventilu“ a bránit zpětnému toku krve. Krev se hromadí v žilách a vznikají varixy.
 
Za hlavní příčinu oslabení žilní stěny se považuje dědičná porucha, hormonální změny, vysoký krevní tlak, obezita nebo dlouhodobé stání. 
 
Jak se projevují...
Hlavním projevem varixů je zvýšení modré kresby žil na dolních končetinách a jejich uzlovité ztluštění. Nejčastěji jsou postiženy povrchové žíly na zadní a vnitřní straně lýtka. Velké křečové žíly vypadají jako zauzlené modré provazy pod kůží. Vaše dolní končetiny přitom mohou natékat. Můžete v nich pociťovat tlak a tíhu. K častým projevům patří i svědění kůže, usazování pigmentu a ekzémy v okolí rozšířených žil.
 
Jak se potvrdí...
Křečové žíly se vyšetřují obvykle ve stoje. Jejich množství a rozsah ověřuje lékař pomocí svého zraku. Přitom může Vaše nohy i prohmatat a proklepat. Při diagnostice se používají speciální testy založené na postupném zaškrcení končetin a sledování rychlosti plnění žil po jeho povolení. Vyšetření může doplnit i ultrazvukové zobrazení žilního řečiště.
 
Jak se léčí...
O možnostech léčby si prosím přečtěte v sekci novinky - Terapie, kde se mino jiné dozvíte také o skleroterapii nebo CHIVA technice – mikrochirurgické operaci varixů.
 
 
Jak se tomu všemu vyhnout...
Hlavní zásadou prevence křečových žil je podpora svalové pumpy Vašich dolních končetin. Spočívá v pravidelném pohybu. Měli byste se vyvarovat dlouhému stání nebo sezení a dávání nohy přes nohu. Vhodné je chodit na procházky, běhat nebo cvičit. Mnohem více si o prevenci můžete přečíst v sekci novinky – Prevence.
 
 
 


Archív

Pondělí:8:00 - 18:00
Úterý:8:00 - 18:00
Středa:8:00 - 18:00
Čtvrtek:8:00 - 18:00
Pátek:8:00 - 18:00